מרצים: ד”ר יצחק טייב וגב’ תמר הרצנו
Benign Paroxosysmal Positional Vertigo – BPPV נגרם כתוצאה מפתולוגיה באוזן הפנימית. התסמינים הם אירועים חוזרים של ורטיגו תנוחתי (positional vertigo), כלומר תחושה של סיבוב או סחרחורת בעקבות שינויים בתזוזת הראש.
ורטיגו מסוג BPPV מאובחן בקרב כ-17% עד 42% מכלל האוכלוסייה המתלוננים על סחרחורות. פעולות מסוימות הכרוכות בניתוחים בחלל הפה עלולות לגרום למצב זה, למשל עקירות כירורגיות מורכבות של שיניים ושתלים, פיצול רכסים באמצעות צ’יזל, פעולות עם אוסטאוטומים וכן חבלות באזור ראש ופנים. סיבוך אפשרי זה הינו מצב חריף היכול לגרום לחרדה רבה ומצוקה קשה אצל המטופל, כאשר טיפול וניהול נכונים יביאו להקלה משמעותית ופתרון מהיר.
הסימנים הנפוצים של BPPV הינם: תחושה של סחרחורת (ורטיגו) למשך שניות עד דקות בלבד עקב שינוי מנח, לרוב מלווה בבחילה, קיימות הפרעות ראיה (ניסטגמוס נלווה), תחושה המדמה עילפון, ואף הקאות.
פתופיזיולוגיה: בתוך הלבירינת, איבר בתוך האוזן הפנימית האחראי על שיווי המשקל, קיימים קריסטלים מסידן הקרויים אוטוקוניה (otoconia). בקרב מטופלים עם BPPV, חלקיקים אלו ניתקים ממקומם הטבעי (ב- utricle) והם נודדים עם הזמן לאחת מהתעלות הסמי-סירקולריות באוזן הפנימית – בעיקר לתעלה הפוסטריורית עקב מיקומה האנטומי. כאשר יש תזוזה של הראש ביחס לכוח הכובד, חלקיקים אלו מביאים לתחושה של ורטיגו. תופעה זו קרויה בשם canalolithiasis- מצב בו יש גירוי של התעלות הסמי-סירקולריות על ידי חלקיקים אלו הצפים בהן.
הטיפול ב- BPPV כולל ביצוע מניפולציות תנועתיות הנקראות Repositioning maneuvers. כלומר, סיבוב החולה באופן מסוים הקשור לכוח המשיכה, באופן בו החלקיקים מסולקים מתוך התעלה אל אזור הקרוי vestibule שם הם נספגים. בתקופה החריפה של המחלה ניתן להשתמש גם בתרופות לדיכוי של המערכת הווסטיבולרית- כגון אנטי היסטמינים, אנטי כולינרגיים, ותרופות סימפטומימטיות.
בהרצאה זו נסקור ונפרט את הסיבות האפשריות וגורמי הסיכון להופעת BPPV בהקשר של פעולות בחלל הפה, היקף התופעה, דרכי הטיפול השונות ומהלך הריפוי.